21 Mar Dijital Ebeveynlik!
Günümüzde neredeyse tüm çocuklar, ellerindeki telefon ve tabletle zaman geçiriyor. Peki neler yapıyorlar ve nasıl etkileniyorlar, hiç düşündünüz mü? Yoksa çocuğunuzu internetin dipsiz dünyasına öylece terk mi ediyorsunuz? Gerçi bunu bilmek için alim olmaya gerek yok fakat uzmanlar aileleri sanal dünyanın tehlikelerine karşı uyarıyor.
Biraz araştırınca çocukların internet kullanımıyla ilgili korkunç istatistiklere ulaşıyorsunuz, gerçi bunu kendi çevrenizde de görmeniz mümkün. Mesela 3-4 yaş arası çocukların %53’ü haftada ortalama sekiz saatini tabletle geçiriyor ki bence bu yaşta bir çocuğun tablet vb. bir cihaz kullanmaması gerekiyor. 12-15 yaş arası çocukların ise %99’u haftada ortalama 21.5 saat geçiriyor. Ayrıca yüzde 74’ünün sosyal medya hesabı var ve yüzde 90’ı Youtube izliyor.
BTK ve uzmanlara göre çocuklar 13 yaşından önce sosyal medya profili oluşturmamalıdır. Ayrıca Avrupa ve Amerika’da sakıncalı olduğu için 13 yaşın altında ki çocukların YouTube kullanması yasak, 13 yaş altı için YouTube Kids hizmete sunulmuş durumda şu an Türkiye’de kullanılabilir.
Çocuğunuz İçin Bir “Google Çocuk Hesabı” Oluşturun
İnterneti çocuklar için güvenli hale getirmenin bir çok yöntemi var. Fakat ben bunlardan en etkili ve kullanılabilir olanından bahsetmek istiyorum. Çocukların kullandıkları tablet ve telefonlar da ebeveyn kontrolü sağlayan Ebeveynler için Google Family Link
Family Link, çocuklar ve gençler internette bilgi edinirken, oyun oynarken ve keşifler yaparken, onlara yol gösterecek dijital temel kurallar belirlemenize olanak tanır. 13 yaşın altında olan çocuklar için Family Link, kendi Google hesabınıza benzeyen, çoğu Google hizmetine erişebilen bir Google Çocuk Hesabı oluşturmanıza da olanak tanır.
Family Link ile:
İyi içerikleri bulmaları için çocuklara veya gençlere yol gösterebilirsiniz
- Etkinliklerini görüntüleyin: Çocuğunuz cihazında çok farklı şeylere zaman ayırabilir. Etkinlik raporları sayesinde çocuğunuzun en sevdiği uygulamalarda ne kadar zaman harcadığını görebilir, Android cihazını nasıl kullanacağı konusunda sağlıklı kararlar verebilmesi için ona yardımcı olabilirsiniz.
- Uygulamalarını yönetin: Kullanışlı bildirimler sayesinde çocuğunuzun Google Play Store’dan indirmek istediği uygulamaları onaylayabilir veya engelleyebilirsiniz. Ayrıca, uygulama içi satın alma işlemlerini yönetebilir ve çocuğunuzun cihazında belirli uygulamaları gizleyebilirsiniz.
- Merak ettikleri şeyleri keşfetme olanağı sağlayın: Hangi uygulamaların çocuğunuza uygun olduğunu belirlemek zor bir iş olabilir. Bu nedenle Family Link, doğrudan çocuğunuzun cihazına ekleyebileceğiniz, öğretmenler tarafından önerilen uygulamaları gösterir.
Ekran başında kalma süresini denetleyebilirsiniz
- Sınırlar belirleyin: Çocuğunuzun ekran başında ne kadar zaman geçireceğini siz belirlersiniz. Family Link, iyi bir denge yakalayabilmesi için çocuğunuzun gözetim altındaki cihazında süre sınırlamaları ve bir uyku vakti belirlemenize olanak tanır.
- Cihazını kilitleyin: Dışarıda oynama, akşam yemeği veya birlikte eğlenme zamanı geldiyse, bir mola vermesi için çocuğunuzun gözetim altındaki cihazını uzaktan kilitleyebilirsiniz.
Çocuğunuzun nerede olduğunu görebilirsiniz
- Çocuğunuz dışarıdayken nerede olduğunu bilmek isteyebilirsiniz. Android cihazı yanında olduğu sürece Family Link, çocuğunuzun konumunu öğrenmenize yardımcı olur.
Servis Sağlayıcınızdan “Güvenli İnternet Hizmeti” Alın
Ayrıca internet servis sağlayıcınızdan talebinizle ücretsiz “Güvenli İnternet Hizmeti” alabilirsiniz. Güvenli İnternet Hizmeti (GİH) sizi ve ailenizi internetin zararlı içeriklerinden büyük oranda korumak amacıyla geliştirilmiştir. Güvenli İnternet Hizmeti, isteğe bağlı, ücretsiz, şeffaf, kullanımı kolay, interaktif ve tüketici memnuniyetini esas alan bir kamu hizmetidir.
Çocuğunuzla İletişim Kurun
Çocuklarınızı internetin güvenli kullanımı hakkında bilgilendirin. İnternetin çocuklara sağladığı faydalar ve zararlar hakkında bilgilendirin. Çocuklarınızı internetteki paylaşımlarında kişisel bilgilerine (yaş, adres, telefon v.b.), konumlarına, özel resim ve videolarına yer vermemeleri hususunda bilgilendirin. Özellikle tanımadıkları kişilerin arkadaşlık ve takip isteklerini onaylamamalarını, sosyal medya hesaplarını gizli modda kullanmalarını, mesaj ve mail yolu ile gelen linklere tıklamamalarını, siber zorbalıkta bulunan rahatsız edici mesaj atan kişileri engellemelerini ve sizi bilgilendirmelerini söyleyin. Şiddet içerikli oyunlar oynamamaları ve cinsel içerikli sitelere girmemeleri konusunda uyarın.
Çocuğunuzla gerçek hayatta kaliteli zaman geçirin. Evde ailece oyunlar oynayın. Ev dışında gezintiye çıkın ve spor/sanat etkinliklerine katılın. Hayatın sadece internetten ibaret olmadığını birlikte aktiviteler yaparak, gerçek hayatı dolu dolu yaşayarak gösterin.
Bazı ebeveynler internet, akıllı telefon ve tablet kullanımında aşırıya kaçarak, işlerini, çocuklarını ve eşlerini ihmal edebilmektedirler. Çocuklara iyi örnek olmak internetin doğru kullanımı için önemli bir husustur. İnternet kullanımınıza sınır koyun ve internetin günlük yaşamınızdaki işlerinizi aksatmamasına özen gösterin. İnterneti bilinçli ve doğru bir şekilde kullanırsanız çocuklarınıza yaptığınız uyarılarda o denli etkili olur. İnternet başında fazla zaman harcamayın ve çocuğunuza güvenli internet kullanımı hakkında iyi örnek olun.
Bu önerilere dikkat eden aileler çocuklarını; siber zorbalığa, yabancı kişilere, internet bağımlılığına, zararlı sitelere, cinsel içerikli paylaşımlara, psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıklara karşı korumuş olacaklardır.